Remigreren, een ontdekkingsreis naar (t)huis
         

Oprichter en eigenaar van 'Thuis in (r)emigreren':
Norman Jansen


'Emigreren naar het buitenland kan ik echt iedereen aanraden en dat verkondig ik dan ook regelmatig op verschillende emigratieseminars en aan wie dat maar horen wil. Door mijn verschillende en langdurige verblijven in het buitenland, zowel in Noord-Europa, West-Afrika en in Midden-Amerika, ben ik ondertussen een heuse wereldburger geworden. En juist die - in het buitenland opgedane - extra sociale- én culturele vaardigheden zijn zowel privé- als ook zakelijk heel goed te gebruiken. Waar ook ter wereld!

Duizenden Nederlanders emigreren jaarlijks naar het buitenland, vaak op zoek naar een beter leven of in ieder geval betere omstandigheden.
Soms komt er een einde aan deze emigratie, doorgaans gepland zoals dat normaliter met expats het geval is. Maar ook dikwijls ongepland voor een grote groep emigranten en pensionado's die eerder nog van plan waren om altijd in het buitenland te blijven wonen maar door omstandigheden weer moeten remigreren. 

Zo verlieten ook wij als gezin meermaals ons nieuwe thuisland voor remigratie naar Nederland. Vooral onze eerste keer terug in Nederland bleek voor iedereen in het gezin een grote schok te zijn. Niet wetende dat er zoiets bestaat als de reverse culture shock én door een gebrek aan de juiste voorbereiding liepen wij van de ene verbazing in de andere irritatie. Zelfs tot en met fysieke klachten aan toe die uiteindelijk heimwee-gerelateerd bleken te zijn. Heimwee naar het vorige woonland...
Om het dan nog maar niet te hebben over het onbegrip bij de achtergebleven familieleden en vrienden.
Het leek wel of wij Nederland ontgroeid waren en voelden ons vaak een vreemde in eigen land. Regelmatig liepen wij achter de feiten aan, je was simpelweg niet meer op de hoogte van bepaalde gemeentelijke procedures (bijv. belastingverplichtingen) of wist niet meer exact hoe de woningmarkt op dat moment aan het bewegen was.  Opeens bleek ook dat de Nederlandse gastvrijheid of de bekende ruimdenkendheid anders was dan in onze herinnering. Daarnaast ook vooral de praktische uitdagingen, inschrijvingen voor scholen, huisarts en tandarts, aanvragen diverse toeslagen of werken met een DIGID-code. Teveel om hier op te noemen.
Wij waren ondanks alles lange tijd van mening dat onze voorbereiding op de remigratie voldoende was, echter bleek dit naderhand toch niet helemaal te kloppen. Bijzonder eigenlijk, bij een emigratie weten wij allemaal de juiste wegen te bewandelen ter voorbereiding op het vertrek naar het nieuwe land maar bij een remigratie onderschatten we dit enorm.

Met al deze ervaringen schreef ik eerder het boek 'De kunst van het remigreren' waarbij vanuit het perspectief van ieder gezinslid ons remigratieverhaal en vooral onze ervaringen met het reverse culture shock fenomeen voor iedereen bekend werd. 

Veel remigranten blijken toch onrustig te worden na hun eerste remigratie naar Nederland en vertrekken soms weer opnieuw naar het buitenland.
Ook wij als gezin met drie opgroeiende kinderen vertrokken voor een derde maal naar de andere kant van de wereld, met alle emigratie-perikelen die daarbij horen. Wederom op zoek naar een woning, werk/inkomen, de juiste scholing voor de kinderen en de administratieve rompslomp bij het verlaten van Nederland zoals die bij velen inmiddels wel bekend is.
Ditmaal werd het echter een geplande emigratie-periode waarbij er zicht was op een remigratie naar Nederland. Met de eerder opgedane ervaringen uit het verleden, maar ook de vele contacten met andere remigranten die ik ondertussen heb leren kennen werd het ditmaal een veel eenvoudigere remigratie. 
Vooral door een betere voorbereiding maar ook door de juiste contacten en ondersteuning in Nederland verliep het deze keer vrijwel zonder al te veel problemen of onverwachte obstakels. 

Vanwege de nodige (r)emigratie ervaringen die ik door de jaren heen heb opgedaan ontvang ik regelmatig vragen voor informatie of ondersteuning van Nederlanders woonachtig in het buitenland. Wij blijken dus niet de enige remigranten te zijn (geweest) die behoefte hebben aan praktische ondersteuning en advies voor de terugkeer naar Nederland.
Dit heeft mij ertoe besloten om het professioneel aan te pakken, te starten met dit bedrijf en hiermee anderen te gaan helpen en ondersteunen bij hun remigratie naar Nederland.

Samen met verschillende remigratie-ervaringsdeskundigen, ieder op zijn of haar eigen vakgebied, ondersteun ik terugkerende Nederlanders bij de voorbereiding op hun remigratie.
Dit doe ik door o.a. gebruik te maken van een groot netwerk met deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld praktische-,  emotionele- of financiële begeleiding. Denk hierbij o.a. aan coaching & consultancy organisaties, taalopleidingen en onroerend goed specialisten met een landelijk bereik.
Diverse experts, ieder vanuit een eigen achtergrond en ervaring maar met begrip voor de situatie, zullen een persoonlijke bijdrage leveren aan de terugkeer naar Nederland. De kracht van het bedrijf zit hem voornamelijk in de ondersteuning bij de terugkeer naar Nederland, een veelvuldig onderschat proces voor veel remigranten, waaronder ook de vele expats en pensionado's.'   

Meer willen weten over remigratie-ervaringen van andere Nederlanders, met thema's zoals o.a. ontworteling, heimwee en third culture kid's (TCK's)? Lees dan vooral ook 'Remigreren: een ontdekkingsreis naar (t)huis'.

Behoefte aan een vrijblijvend (intake-) gesprek? Informeer hier naar de mogelijkheden.